Millainen on täydellinen hetki rauhoittumiseen? - 5 vinkkiä

Millainen on täydellinen hetki rauhoittumiseen? Se on meille jokaiselle yksilöllinen kokemus. Asioita voi katsella useasta eri suunnasta, mutta itse pohdiskelen asiaa kiireisen perhe-elämän keskeltä, keski-ikäisen naisen kantilta ja pohdin, millainen on täydellinen hetki rauhoittumiseen. Asiaa voisi verrata ehkä kahvinjuontiin: joku juo sen mustana, joku taas caramellilattena. Mutta silti makuun vaikuttaa papujen paahto, vesi jota siihen käytetään ja niin edelleen. Se ero näissä mielestäni kuitenkin on, että jos juo liikaa kahvia, niin siitä ei tule hyvä olo, mutta jos nauttii paljon hyviä rauhallisia hetkiä, se vain lisää hyvää oloa. 

Itseasiassa tämä on aika mielenkiintoinen aihe, koska tähän liittyy paljon eri kulmia. Tässä lupaamani hyväksi todettua 5 vinkkiä:

Ensimmäinen vinkki: paikka

Täydellinen hetki mielestäni vaatii ihanan paikan, joka merkitsee itselle jotain. Tai tarkemmin sanottuna herättää tunteita ja luonnollisesti hyviä sellaisia, jotka auttaa saavuttamaan rauhallisen mielentilan. En usko, että kenenkään täydellinen rauhoittumisen hetki on kiireen kyllästämä, kokoajan myöhässä kaikesta, missä piti jo eilen olla -hetki. Toki se voi joillekkin olla hyvä hetki sekin. Pidän itse hyvin paljon visuaalisesti kauniista paikoista ja luonto näyttelee niissä usein tärkeää roolia. Järven ranta on minulle paikka, jossa on helppo pysähtyä ihan vaan hengittelemään, kuunnella veden ääniä ja seurata kuinka järven pinta elää. Kiinnittää huomiota ihan niihin pieniin asioihin ja seurata näytelmää, jota luonto minulle esittää. Huomaan, että hartiani vajoaa alaspäin ihan kuin itsestään.

Omassa kodissani rakastan "pesäpaikkoja", joissa on paljon pehmoisia tyynyjä, kaunis sisustus, mahdollisimman vähän tavaraa ja rauhallinen äänimaailma. Hotellihuone kylpyammeineen ja huonepalveluineen on ylellinen, mutta harvinaista herkkua. Ihanista ulkomaanmatkoista puhumattakaan. Olen kuitenkin tietoisesti opetellut katsomaan lähemmäs ja löytämään kivoja paikkoja aivan tässä lähellä. Yksi lähellä olevista paikoista rakkain on äitienpäivälahjaksi saamani riipputuoli terassilla, ehkä juuri lahjan antajien vuoksi. 

Toinen vinkki: voiko olla ajattelematta mitään?

Joskus mietin, voiko oikeasti olla ajattelematta yhtään mitään vai onko se vain tavoite, jolla saadaan mieltä rauhoittumaan. Itse koittaessani olla ajattelematta mitään, niin varmasti mieleen tupsahtaa asioita, joita piti muistaa ostaa ruokakaupasta, milloin lapsia piti viedä harrastuksiin tai jotain muuta vastaavaa. On todella vaikeaa olla miettimättä yhtään mitään. Leikinkin joskus tarkoituksella mieleni kanssa sellaista leikkiä, jossa koitan olla ajattelematta yhtään mitään. Kuinka kauan mahtaa kestää, kun saan kiinni itseni jostain ajatuksesta. Ja bonuspisteitä saa siitä, kun muistan, että ei saanut ajatella mitään, koska sekin on helppo unohtaa. Kun on riittävästi vauhtia ja paljon  ajatuksia mielessä, niin helposti unohtaa mitä oli juuri tekemässä. Hauska leikki. Vinkki oli siis se, että joskus on aivan hyvä olla ajattelematta mitään, vaikka seurata vain veden näytelmää. 

Uskon, että tämän päivän tietoyhteiskunnassa on hyvä tietoisesti pitää hyvää huolta aivoista ja olen itse nauttinut erilaisista meditointi tai rentoutusharjoituksista. Täältä löytyy Mieli Ry:n rentoutusharjoituksia, pisteet tälle 4/5: https://mieli.fi/vahvista-mielenterveyttasi/harjoitukset/rentoutumisharjoitukset/

Kolmas vinkki: hyvää juotavaa

Kun olen löytänyt ihanan paikan ja saan rauhoitettua omaa mieltäni, monesti haen itselleni jotain hyvää juotavaa. Vihreästä teestä on kerrottu paljon hyvää ja vettähän aina suositellaan juotavaksi. Mutta enhän voi vastustaa lämmintä kermavaahdolla kuorrutettua kaakaota, vaahtokarkeilla, etenkään talvella. Mutta rakastan kahvia. Kahvi kruunaa hitaat aamut ja oma suosikkini on Pispalan nousut, se on niin hyvää, että jaan tässä teille linkin verkkokauppaan, pisteet tälle 5/5. No words needed: https://www.pirkanmaanpaahtimo.fi/product/7/pispalan-nousut.

Neljäs vinkki: tuoksut

Olen hyvin visualistinen ihminen ja nautin kauniista asioista. Mutta myös tuoksut tuo hyvää mieltä. Takkatulen tuoksu on omiaan talvella ja kesällä taas järven tai meren tuoksu rauhoittaa kummasti mieltäni. Olen kuullut myös laventelin tuoksun rauhoittavan ja olenkin ostanut laventelin tuoksuisia eteerisiä öljyjä. Tuoksuilla saa myös ihanaa tunnelmaa aikaiseksi. En tiedä, onko muut perheenjäsenet huomanneet minun tuoksupisteitäni kotona. Pitääpä tiedustella. 

Itse käytän Frantsilan laventeliöljyä, tälle myös pisteet 5/5: https://frantsila.com/tuote/laventeli-10-ml/

Viides vinkki: asu

Vaatteiden, jotka valitsen päälleni rentouttavaan hetkeen, pitää olla ehdottomasti kauniita ja mukavia. Haluan kankaan olevan mukava päällä ja hengittävä. Viimeaikoina olen alkanut suosimaan pitkiä mekkoja niiden yksinkertaisuuden ja huolettomuuden vuoksi. Haluan panostaa lähituotantoon, laatuun ja ajattomuuteen. Musta ja beige on olleet kestosuosikkejani pitkään, mutta nykyään visuaalinen nautinto saa kruunun runsaasta väristä. Käyttämäni värit vaihtelee vuodenajan mukaan ja tuo samalla vaihtelua, jouluna punaista, keväällä keltaista tai okraa ja petrooli todella puhuttava. Syvä oranssi on todella vaikuttava, piristävä ja upea. Väreillä voi yllättävän paljon piristää mieltä. Tässä minun tämän hetken oloasu suosikki, AamuFlow-kotimekko. Paljonko pisteitä sinä tälle antaisit?

Jokainen viikonloppu on mahdollisuus hitaaseen aamuun, se onkin minun lempi tapani rauhoittumiseen. Koitan täyttää mahdollisimman monta vinkkilistan kohtaa, mutta aina ei täyty 5/5 tässäkään asiassa. Eikä ole tarviskaan, vähemmänkin riittää.

"Juuri tämä hetki on lähes täydellinen, ainakin hetken. Se hetki voi olla rauhallinen hetki, kun ennen kiireistä päivää istahtaa pöydän ääreen höyryävän juoman kanssa. Tai lyhyt kahvitauko, kun ehtii hengähtää ja katsoa ikkunasta ulos kauniita maisemia. Tai illalla saunan jälkeen ihanan raukeana istahtaa sohvalle ja muistella päivän tapahtumia." 

Ihania rauhoittumisen hetkiä,

Marjo
- Hyvän hetken ja oloiluasun etsijä, AamuFlow

Jätä kommentti

Huomaa, että kommentit on hyväksyttävä ennen niiden julkaisemista